Håret behöver en del omsorg om man vill hålla den vackert. Det finns dock en hel del missar som folk gör när de vårdar sitt hår. Här tar vi och tipsar om några av de vanligaste och vad man bör göra istället.

Gnuggar håret torrt

Ett väldigt vanligt sätt att torka håret efter en dusch är tyvärr att gnugga det med en handduk. Detta är dock en snabbt sätt att slita på fjällskiktet, vilket är det yttersta skiktet på håret, vilket kommer leda till ett mattare och risigare hår. Ju längre hår man har desto tydligare blir detta resultat. Vad man bör göra istället är att krama försiktigt med en handduk och sedan låta det lufttorka.

Väljer fel schampo

Att välja schampo är inte så lätt alla gånger och det kan många gånger vara så att man måste testa sig fram. Ett tydligt exempel på att man använder fel schampo är att man får oftare klåda i hårbotten. Detta kan vara ett symptom på svamp i hårbotten eller att man helt enkelt är överkänslig mot ett eller annat ämne i schampot. Det kan vara en bra idé att titta på ett ekologiskt schampo då dessa ofta innehåller mer skonsamma ämnen.

Borsta blött hår

En annan vanlig hårmiss efter duschen är att borsta det blöta håret. Detta är något som lätt kan skada håret också. Borsten bör endast användas till torrt hår. Vad man istället bör använda är en bredtandad kam. Detta är något man med fördel kan göra medan balsamet fortfarande sitter kvar också. Det kan faktiskt vara enklare att lösa en del tovor på detta sätt.

Sköljer med hett vatten

Att ta en riktigt varm dusch kan vara väldigt lockande, men håret håller inte med. Vill man bespara sitt hår och hårbotten besvär är det bäst att hålla sig till ljummet vatten. Vilket man också har fördel av om man färgat håret.